Nestaan Holland BV
Selecteer uw taal:
 
 
 
 

Nestaan Holland BV
Slabbecoornweg 31 - 33
4691 RZ Tholen, Nederland

Tel: +31 166 605 605
E-mail: info@nestaan.nl


Quality insulation
with a personal touch

+31 (0)166 - 605 605

Vormstukken

Met polyurethaan kan vrijwel ieder vormstuk worden gegoten op voorwaarde dat de mal waarin het gietsysteem wordt gedoseerd daarvoor technisch geschikt is. Een verwarmde mal is vrijwel altijd noodzakelijk voor een goede doorharding. Er bestaat een grote verscheidenheid aan productiemethoden van vormstukken. Grofweg maken we onderscheid in drie typen:

Eindproduct na ontmallen
Met een mal kan een vormstuk worden gegoten dat zonder verdere afwerking direct kan worden gebruikt. Bloemensteekschuim wordt bijvoorbeeld gegoten in mallen die op een carrousel voorbij de doseringsunit draaien. Het ontmalde eindproduct kan direct worden gebruikt en is in de vorm van een bol, een krans of hart beschikbaar. Gegoten ellebogen voor leidingisolatie en schalen zijn andere voorbeelden. Indien de buitenzijde voorzien moet zijn van een harde laag of huid kan voor integraalschuim worden gekozen. Hierbij kan worden gedacht aan vormen waar elektrische apparaten in worden geplaatst of aan armleuningen van rolstoelen.

Halffabrikaat na ontmallen
Vormstukken kunnen na het ontmallen ook afgewerkt worden met een laag metaal of kunststof. Hierbij wordt het gegoten product na ontmallen als halffabrikaat gebruikt. Het geschuimde vormdeel wordt bijvoorbeeld voorzien van een laag polyester/glasvlies en een gelcoat, of alleen met een PU-coating.
Eindproducten die op deze manier worden geproduceerd zijn bijvoorbeeld roeren voor de pleziervaart, geïsoleerde vluchtluiken op daken of auto-onderdelen

Gietsysteem als vulmateriaal
Een mal waarin wordt gegoten kan ook dienst doen als buitenafwerking van het eindproduct. Het gegoten vormstuk wordt dan niet ontmald. De ruimte tussen het medium en de afwerklaag wordt dan volgegoten. Denk hierbij aan het vullen van drijvers voor steigers of aan boeien voor de afbakening van de vaargeul. Voor industriële toepassingen komt deze vorm van gieten veel voor bij boilers, tanks of leidingen. Hierbij is buiten de vorm ook de zeer goede isolerende eigenschap van PUR van belang. Zie hiervoor ook industriële isolatie en stadsverwarmingssystemen.


Nestaan Holland BV

Nestaan Holland BV